Is sporten ook goed voor je botten?


Ja: sporten maakt niet alleen spieren, maar ook botten sterker. Botten reageren op beweging en kracht door meer botmassa aan te maken. Bot wordt daardoor dichter.
Een hoge botdichtheid komt vooral van pas als op oudere leeftijd been langzaam wordt afgebroken, in een proces dat osteoporose heet. Dat vergroot de kans op breuken. Hoe meer botmateriaal je opgebouwd hebt, hoe meer reserve je hebt en hoe minder snel het bot broos wordt. Ook op wat latere leeftijd loont sporten nog, omdat er ook dan verdichting optreedt, die het verlies kan compenseren.
Maar… van zwemmen krijg je geen stevigere botten. Zwemmen is natuurlijk heel gezond, maar je krijgt er nauwelijks stevigere botten van. Doordat je daarbij drijft, hebben je botten weinig te dragen. De botten van bijvoorbeeld hardlopers moeten meer krachten opvangen. Hun bot wordt daardoor wel steviger.
Bron: QUEST 20/01/2019

Ik heb last van m'n achillespees... Wat nu?

De achillespees is de grootste pees van het menselijk lichaam. De pees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. Een achillespeesblessure kan hardnekkige klachten geven, die tot forse beperkingen in het dagelijks leven of sport kunnen leiden. Bekende achillespeesklachten zijn een scheuring of ontsteking van de achillespees.
Achillespeesscheuring: Wanneer de kracht op de achillespees te groot is, kan een scheur ontstaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een onverwachte beweging. De scheuring geeft acuut pijn, waardoor lopen vrijwel onmogelijk is als gevolg van de pijn. Als de pees geheel door is gescheurd, dan is lopen onmogelijk doordat de kuitspieren hun werk niet goed meer kunnen doen. Bij een kleinere scheuring zijn de klachten gelijk aan die bij een peesontsteking.
Achillespeesontsteking: Een ontsteking van de achillespees kan op veel manieren ontstaan. Meestal is er sprake van een langer durende of steeds herhaalde overbelasting van de pees. De pees raakt geïrriteerd en dit leidt tot een ontsteking. Klachten zijn onder andere stijfheid en pijn die minder worden als de pees is opgewarmd, pijn ter hoogte van de achillespees, die vaak 's morgens erger is en een harde peesverdikking.
De behandeling bestaat uit advies, oefeningen en eventueel medicatie. Een periode van relatieve rust kan een positieve bijdrage leveren aan het herstel, net als een hakverhoging. Ook rekkingsoefeningen en spierversterkende oefeningen zijn zinvol om te doen.

Heb je achillespeesklachten en wil je hier vanaf? Bel voor een afspraak (079) 33103065.

Spierballen in je vingers

Kun je spierballen in je vingers ontwikkelen?

Je krijgt geen spierballen in je vingers als je er vaak kracht mee zet. Dit komt omdat je vingers geen spieren bevatten maar pezen. De spieren die je vingers bewegen, zitten in je onderarm en de palm van je hand en zijn met de pezen in je vingers verbonden. Pezen worden wel steviger als je ze traint, waardoor je ze meer kunt belasten. Maar ze worden nauwelijks dikker.
Klimmers die heel veel kracht met hun vingers zetten, krijgen vaak wel wat dikkere vingers. Dat komt vooral doordat de botten in hun vingers steviger worden door de flinke belasting die de botten ondervinden.
Bron: QUEST 19/02/2019

Binnenpret 1

Als het even rustig is in de trainingszaal... wisselen collega's oefeningen uit. Inspiratie wordt opgedaan op social media en met elkaar gedeeld. Sommige oefeningen zijn behoorlijk uitdagend. Leuk voor bijvoorbeeld het knie-revalidatie-programma van onze Sportfysio Eveline van Putten. Carlien filmde haar... don't try this at home!😱

Ga naar Facebook-video >

Carlien Buurman naar VHVL

Carlien VHVL PMCI Impact Zoetermeer.png

Onze collega Carlien Buurman is naar de tweede bijeenkomst geweest van de vereniging hart-vaat-longfysiotherapeuten (VHVL). Samen met de beroepsvereniging voor fysiotherapeuten het KNGF vergaderde het VHVL over de nieuwe richtlijn voor COPD en het mogelijke vorming van een landelijk COPD-netwerk. Voor haar als bestuurslid van het COPD-netwerk Fysiotherapeuten Midden Holland belangrijk om deze veranderingen op de voet te volgen. En voor Impact handig, wat zo kunnen we behandelingen voor COPD bieden volgens de meest recente ontwikkelingen.😉💪

Workshop Schouder prothesiologie in GHZ

Woensdagavond was Luite van Assen aanwezig bij een bijeenkomst van het Schouder Netwerk Groene Hart (SNGH) in het Groene Hart Ziekenhuis te Gouda.

Op het programma stond een workshop Schouderprothesiologie. In groepjes konden we zelf op kunstbot een schouderprothese aanbrengen. Boren, zagen en timmeren!🔨 Een lastig klusje en... Een prachtige ervaring!👨🏻‍⚕️

Een korte impressie!📽

https://www.facebook.com/impactfysio/videos/396962044240253/

Schermafbeelding 2019-06-14 om 22.48.46.png

Op bezoek bij De Tuingezel

Met eenvoudige materialen kun je als geriatrie fysiotherapeut leuke oefeningen met ouderen doen. Onderhoud van beweegfuncties is erg belangrijk om de handelingen van het dagelijks leven uit te kunnen blijven voeren. Bovendien prikkelt en onderhoudt bewegen het functioneren van het brein.

Jessica, onze geriatrie fysiotherapeut, ging op bezoek bij de Tuingezel.
De geriatrie fysiotherapeut is gespeciliseerd in het behandelen van ouderen.

Wereld Astmadag

Vandaag, de eerste dinsdag van mei, is het Wereld Astma Dag.

In Nederland zijn er ruim 640.000 mensen met astma, waarvan 100.000 kinderen.

Astma is een ontsteking van de longen. De longen van mensen met astma reageren soms erg gevoelig op prikkels, zoals rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. Dat kan leiden tot benauwdheid en hoesten.

De wetenschap zoekt nog naar de precieze oorzaak van astma. Astma blijkt vaak erfelijk te zijn, maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken aan te wijzen. Mensen met allergieën hebben een grotere kans om astma te ontwikkelen.

Schermafbeelding 2019-06-14 om 22.59.46.png

Soms lukt het na een periode met astmaklachten niet meer om in een ontspannen makkelijke ademhaling terug te komen. Daardoor kunnen er chronische klachten ontstaan zoals druk op de borst, vermoeidheid en het gevoel van hoog ademen. Adem- en ontspanningstherapie methode van Dixhoorn is dan een geschikte manier om uw ademhaling weer te reguleren en de overmatige spanning rondom uw ademhaling te verminderen.

Informatie-avond Overgang | 26 maart 2019

Paramedisch Centrum Impact organiseert in samenwerking met het Langeland Ziekenhuis een informatiebijeenkomst over de overgang. Op dinsdag 26 maart 2019 om 19:15u. De zaal gaat om 19:00u open.

• Verandering in jouw menstruatiecyclus • Opvliegers • Nachtelijk transpireren • Verstoorde nachtrust • Gewrichts- of spierpijn • Stemmingswisselingen • Minder zin in seks •
Ben je een vrouw van 40 jaar of ouder en herken je onderstaande klachten? Het kan zijn dat je dan last van overgangsklachten hebt.

shutterstock_357125504_FB.jpg

• Dr. Iris van der Meer (gynaecoloog, Langeland Ziekenhuis)
• Sandra van der Wielen (overgangsconsulent, Langeland Ziekenhuis)
• Mariska Willemsen (bekkenfysiotherapeut, PMC Impact)
zullen vertellen wat "de overgang" is, wat je er zelf aan kunt doen en welke hulp er geboden kan worden.

Locatie: Langeland Ziekenhuis, Zoetermeer. In de Toneelzaal op de begane grond

Wil je deze avond bijwonen? Schrijf je dan hier voor 22 maart 2019 in! De toegang is gratis.