Voorkom klachten door thuiswerken

PHOTO-2021-01-18-20-27-33.jpg

Door het Coronavirus zijn veel mensen thuis aan het werk. Vaak achter de laptop of een computer en met een beetje pech aan de keukentafel. En niet een uurtje, maar vaak uren achter elkaar. Probeer nek-, schouder- en rugklachten te voorkomen met de volgende tips.

Ergonomisch ingestelde werkplek

Bij een verstelbaar bureau kun je je beeldscherm op de juiste hoogte zetten. Bij de eettafel wordt dit lastiger. Door je laptop op een verhoging te zetten, bijvoorbeeld een laptophouder of op een stapel boeken, kun je dit probleem verhelpen. Gebruik daarnaast bij voorkeur een extern toetsenbord en een muis.

Beweeg

Het is van groot belang om regelmatig op te staan en te bewegen. Probeer elk uur even op te staan, een rondje te lopen of de trap even op en af te gaan. Je kunt ook een paar kniebuigingen maken. Gebruik je lunchpauze om een rondje te wandelen of fietsen. Ook een was aanzetten of even strijken is een goede afwisseling. Bel het liefst met een headset, zodat je tijdens het bellen rond kan lopen of staan.

Oefeningen

Probeer elke 20 minuten anders in je stoel te gaan zitten of even op te staan. Draai rondjes met je schouders naar voren en naar achter. Beweeg je kin naar je borst en breng je hoofd helemaal naar achter. Breng je linkeroor naar je linkerschouder en je rechteroor naar je rechterschouder. Draai je hoofd rustig van links naar rechts.

Lichtinval

Let er ook op dat je geen last hebt van lichtinval op je scherm. Hierdoor kun je gaan knijpen met je ogen, wat kan leiden tot hoofdpijnklachten.

Fysiotherapie of manuele therapie

Heb je ondanks alle tips toch (veel) last van nek, rug of schouders? Neem dan contact op met onze praktijk en plan een afspraak in bij één van onze fysio- of manueel therapeuten.