Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie (niet bekkentherapie) is de officiële benaming voor fysiotherapie gegeven door geregistreerde bekkenfysiotherapeuten. De term bekkentherapie wordt (ook binnen Zoetermeer) wel gebruikt maar daarbij gaat het meestal over behandeling van bekkenpijn of bekkenklachten door een algemeen fysiotherapeut, geen bekkenfysiotherapeut.

Bekkenklachten

Wanneer uw bekken(gewrichten) of de bekkenbodem niet goed functioneren, kunnen pijnklachten en bewegingsproblemen optreden. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan na een buik- of prostaatoperatie, door de zwangerschap, na een bevalling, na meerdere blaasontstekingen of door menopauze (de overgang). Soms hangen de klachten samen met medicijngebruik, met andere ziekten of met psychische factoren (emoties, spanningen e.d.). Bij PMC Impact kunt u terecht voor bekkenfysiotherapie en uw vragen.

Enkele voorbeelden van bekkenklachten die veelvuldig voorkomen zijn:

  • bekken- en/of lage rugpijn in de periode rond de zwangerschap en de bevalling;

  • ongewild urineverlies tijdens inspanning (stress-incontinentie);

  • plotselinge, hevige, niet te onderdrukken aandrang om te plassen (urge-incontinentie);

  • ongewild verlies van ontlasting (faecale incontinentie);

  • veelvuldig plassen, ook ’s nachts;

  • het bij herhaling slechts moeizaam kwijt kunnen van ontlasting (obstipatie);

  • klachten als gevolg van een verzakking van de blaas, baarmoeder en/of darm (prolaps, cèles);

  • pijn in de onderbuik, rond de anus of geslachtsdelen;

  • pijn bij de gemeenschap;

  • chronische prostaatontsteking;

  • steeds terugkerende blaasontstekingen

Onze bekkenfysiotherapeuten

De bekkenfysiotherapeuten van PMC Impact, Mariska Willemsen en Miranda Arts, zijn NVFB geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Deze registratie staat garant voor een gedegen opleiding, bijscholing en verstand van zake.

Mariska Willemsen maakt onderdeel uit van het medisch team van het Bekkenbodemcentrum in het Langeland Ziekenhuis en heeft ook goede contacten met gyneacologen en urologen in andere ziekenhuizen in de omgeving van Zoetermeer.

Vergoeding van bekkenfysiotherapie

De vergoeding van bekkenfysiotherapie geschiedt door uw zorgverzekeraar over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering.

De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering, bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.

Voor zwangeren...

Wilt u actief blijven tijdens uw zwangerschap? Floor® is hèt trainingsprogramma voor vrouwen die willen blijven sporten gedurende en na hun zwangerschap.

Bekkenbodemklachten

De bekkenbodem heeft een aantal belangrijke functies:

  • helpen sluiten en openen van de anus, urinebuis en vagina;

  • ondersteunen en dragen van de buikorganen;

  • de bekkenbodem zorgt voor een goede werking van de vagina, penis en zaadballen.

Behandeling bekkenfysiotherapie bij bekkenbodemklachten

Na een uitgebreid intakegesprek, het eventueel invullen van vragenlijsten en een aantal testen om te kijken of u de bekkenbodemspieren kunt aanspannen en ontspannen, kan de klacht in kaart worden gebracht en een behandelplan worden opgesteld.
Daarna kan een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkenbodemproblemen, u door middel van oefeningen leren de spieren van de bekkenbodem te voelen. Omdat u de spieren van de bekkenbodem niet goed kunt zien, is het soms moeilijk om ze goed te gebruiken. Aandacht en begeleiding zijn daarom zinvol.
Door middel van oefeningen kunt u leren de bekkenbodem aan te spannen en de spieren te versterken. Zo kunnen ze de druk beter opvangen die er bij bewegingen op de bekkenbodem ontstaat.
Bij klachten van een te gespannen bekkenbodem leert de bekkenfysiotherapeut u de spieren te ontspannen, zodat u bijvoorbeeld beter uit kunt plassen of minder pijn heeft bij gemeenschap.
Tevens geeft de bekkenfysiotherapeut u persoonlijke adviezen over onder andere de ademhaling, houding en beweging, drinken, eten en toiletgang.
Nadat u geleerd heeft om de spieren op een goede wijze te gebruiken, is het belangrijk dat deze oefeningen deel gaan uitmaken van uw dagelijkse bezigheden. Daarnaast adviseert de bekkenfysiotherapeut u hoe u kunt voorkomen dat er onnodige druk wordt uitgeoefend op de bekkenbodem.

Ook als u een operatie moet ondergaan in het bekkenbodemgebied (bijvoorbeeld bij een verzakking), kan het zinvol zijn zowel voor als na de operatie oefeningen en adviezen te krijgen.

Waar zit de bekkenbodem?

Aan de onderzijde van het bekken bevindt zich de bekkenbodem. De bekkenbodem vormt samen met het bekken de onderzijde van de buikholte. De bekkenbodem bestaat uit bindweefselschotten, spierweefsel en openingen voor de urinebuis (urethra), het uiteinde van de dikke darm (rectum, anus). Bij vrouwen loopt tevens de schede (vagina) door de bekkenbodem. De bekkenbodemspieren zijn bewust en actief te gebruiken. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust of kunnen dat niet voelen.

Seksuele klachten

Ongeveer 70 procent van de mensen die last heeft van bekkenbodemklachten heeft ook last van seksuele klachten. U kunt denken aan klachten als:

  • pijn bij het vrijen

  • problemen met het orgasme (vertraagd of te snel)

  • verminderde behoefte aan seksueel contact en erectieklachten bij mannen

Om deze reden werken wij samen met de seksuoloog. U kunt een eenmalig consult aanvragen bij een seksuoloog van PsyCoaching. Zij maken deel uit van ons team op de locatie Oosterheemplein 231 A in Zoetermeer. Mocht u behoefte hebben aan meer gesprekken kunt u dit samen met uw seksuoloog bespreken. U bent ook welkom samen met uw partner.

Kijk op de site van PsyCoaching voor meer informatie: www.psycoaching.nl. U kunt ook een mail sturen naar info@psycoaching.nl of bellen naar 070-3853478.

Bio-feedback

Een speciale vorm van bekkenfysiotherapie is bio-feedback, die zowel bij mannen als vrouwen toegepast kan worden. In tegenstelling tot gewone bekkenfysiotherapie beoordeelt de fysiotherapeut bij deze vorm van therapie via inwendig onderzoek de werking en sterkte van de bekkenbodemspieren. Bij de man via de anus en bij de vrouw via de vagina of anus. Uiteraard gebruiken we deze methode alleen na toestemming van de patiënt.
Bio-feedback is een afkorting van biologische feedback. Dit betekent dat u via een beeldscherm informatie krijgt over de activiteiten van het lichaam, in dit geval over het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Bij bio-feedback wordt de spieractiviteit gemeten via een probe (elektrode) die tijdens de oefening in de schede of anus geplaatst wordt. Op het beeldscherm kunt u de beweging van de bekkenbodemspieren volgen, zodat u zich meer bewust wordt van het gebruik van deze spieren.
Er zijn mannen en vrouwen die deze inwendige behandelmethode te belastend vinden. Als u het moeilijk vindt om op deze manier behandeld te worden, aarzel dan niet om dit kenbaar te maken.

Diagnose met MAPLe®

MAPLe® introduceert een nieuwe diagnose en behandelingsmethode binnen bekkenfysiotherapie. De MAPLe brengt de spieractiviteit van uw bekkenbodem duidelijk in kaart. Alle individuele spieren van de bekkenbodem worden van verschillende zijdes en dieptes gemeten. De MAPLe werkt met een probe (electrode) met 24 meetpunten die verbonden is met het apparaat. Deze communiceert draadloos met een iPad. De spieractiviteit van de gehele bekkenbodem wordt grafisch weergegeven. Daardoor is exact te zien waar spanningsverschillen in de bekkenbodem zitten.

De bekkenfysiotherapeut kan hierdoor zeer precies een diagnose stellen en u kunt doelgericht behandeld worden.

MAPLe®

MAPLe®

Bekkenpijn

Een aantal vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap last van bekkenpijn en vermoeidheidsklachten bij het uitvoeren van allerlei dagelijkse activiteiten. Deze klachten kunnen samengaan met een gevoel van instabiliteit.
Bekkenpijn kan al in het eerste drie maanden van de zwangerschap optreden. Gewoonlijk ontstaat het echter in de 5e tot 8e maand. Bij een kleine groep vrouwen ontwikkelt de klacht zich pas na de bevalling. In de meeste gevallen verdwijnen de symptomen binnen enkele weken na de bevalling, maar door onbekende oorzaak houden enkele vrouwen langer pijnklachten.
De meeste vrouwen klagen over pijn rond het bekken. De onderrug, het stuitje, de liezen, de buik en de buiten- en achterzijde van de bovenbenen worden vaak als pijnlijk ervaren. Het pijngebied kan ervaren worden tot ver in de benen of hoog in de rug.
Een aantal vrouwen klaagt ook over pijn rond het schaambeen.
Een regelmatig gehoorde klacht is een zwakte in de benen. Het looppatroon vertoont een onregelmatige, en soms waggelende gang.

Behandeling bij bekkenpijn

Na een uitgebreid intakegesprek, het eventueel invullen van vragenlijsten en een aantal testen om te kijken hoe uw bekkengewrichten en bekkenspieren functioneren, kan uw klacht in kaart worden gebracht. Ook is het bij Impact mogelijk de spieren van het bekken door middel van echodiagnostiek te onderzoeken. Na het onderzoek kan een behandelplan worden opgesteld.
De bekkenfysiotherapeut geeft u persoonlijke uitleg en adviezen over onder andere de functie van het bekken, de bekkenspieren en de bekkenbodem. Doordat de bekkenfysiotherapeut van Impact ook een manueel therapeut is, kunnen zo nodig uw niet goed functionerende bekkengewrichten behandeld worden met rustige mobilisatietechnieken. Tevens leert u uw stabiliserende bekkenspieren optimaal te gebruiken. Daarnaast wordt aandacht besteed aan uw ademhaling, houding en beweging.
Nadat u geleerd heeft om de stabiliserende spieren van het bekken op een goede wijze te gebruiken, is het belangrijk dat deze oefeningen deel gaan uitmaken van uw dagelijkse bezigheden. De bekkenfysiotherapeut van Impact adviseert u hoe u het beste uw activiteiten kunt verdelen. Hiermee komen de belastbaarheid en belasting met elkaar in evenwicht.