Babytaal

2021-03-01 06-19-56.jpg

Volgens Dunstan Babytaal zijn er in de eerste drie maanden 5 verschillende huiltjes te herkennen. Elk van deze huiltjes heeft zijn eigen betekenis. Je moet goed luisteren, want het gaat hierbij om de eerste geluidjes, vlak voordat het echte huilen losbarst.

Dunstan ontdekte bij haar kind 5 verschillende huiltjes die elk een eigen betekenis hadden. Ze vergeleek dit met baby’s uit de hele wereld. Het bleek dat elke baby dezelfde 5 geluidjes maakte in de eerste 3 maanden na de geboorte. Volgens Dunstan heeft dit te maken met de reflexen van een jonge baby. Wanneer een baby uit de baarmoeder komt moet hij kunnen reageren op de omgeving. Dit doet hij door middel van reflexen. De reflexen, zoals het zoekreflex en het zuigreflex zijn bedoeld om direct na het verlaten van de baarmoeder te kunnen overleven. Deze zijn slechts een korte tijd aanwezig en gaan over in bewust gedrag.

Neh = honger

Als een kind ‘neh’ of ‘nah’ geluid maakt is het etenstijd. Dit geluid ontstaat door het zuigreflex.

Owh = vermoeidheid

Dit geluid is vergelijkbaar met het geluid van hardop gapen en ontstaat dan ook door het gaapreflex.

Eairh = darmkrampen

Dit geluid is wat lastiger te herkennen dan de andere geluidjes. Let hierbij op of je kindje ook moeilijk kijkt of de beentjes optrekt.

Eh = boeren

Let op, dit geluid lijkt erg op het ‘neh’-geluid. Zet je kindje rechtop en tik zachtjes op de rug of billen.

Heh = oncomfortabel

Dit geluid hoor je vaak als de baby zich oncomfortabel voelt. Denk hierbij aan een schone luier, te warm of te koud.

Herken jij de geluidjes? Dan kan jij hem nu geven wat hij nodig heeft!