Ik heb last van m'n achillespees... Wat nu?

De achillespees is de grootste pees van het menselijk lichaam. De pees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. Een achillespeesblessure kan hardnekkige klachten geven, die tot forse beperkingen in het dagelijks leven of sport kunnen leiden. Bekende achillespeesklachten zijn een scheuring of ontsteking van de achillespees.
Achillespeesscheuring: Wanneer de kracht op de achillespees te groot is, kan een scheur ontstaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een onverwachte beweging. De scheuring geeft acuut pijn, waardoor lopen vrijwel onmogelijk is als gevolg van de pijn. Als de pees geheel door is gescheurd, dan is lopen onmogelijk doordat de kuitspieren hun werk niet goed meer kunnen doen. Bij een kleinere scheuring zijn de klachten gelijk aan die bij een peesontsteking.
Achillespeesontsteking: Een ontsteking van de achillespees kan op veel manieren ontstaan. Meestal is er sprake van een langer durende of steeds herhaalde overbelasting van de pees. De pees raakt geïrriteerd en dit leidt tot een ontsteking. Klachten zijn onder andere stijfheid en pijn die minder worden als de pees is opgewarmd, pijn ter hoogte van de achillespees, die vaak 's morgens erger is en een harde peesverdikking.
De behandeling bestaat uit advies, oefeningen en eventueel medicatie. Een periode van relatieve rust kan een positieve bijdrage leveren aan het herstel, net als een hakverhoging. Ook rekkingsoefeningen en spierversterkende oefeningen zijn zinvol om te doen.

Heb je achillespeesklachten en wil je hier vanaf? Bel voor een afspraak (079) 33103065.