Vergoeding fysiotherapie bij COPD in 2019

Deze informatie hebben we met de grootst mogelijke zorgvuldigheid verzameld om u zo goed mogelijk te informeren en van dienst te zijn. U kunt echter geen rechten ontlenen aan de inhoud van onderstaande tekst. U bent en blijft ten alle tijde zelf verantwoordelijk voor de keuzes die u maakt ten aanzien van uw zorgeverzekering.

Zoals in de brief van juli jl. lijkt in 2019 de vergoeding voor fysiotherapeutische zorg voor patiënten met COPD flink te veranderen.

Waar nu soms een onbeperkte vergoeding vanuit de basis verzekering geldt, is dat in 2019 in geen geval meer zo. Per 1 januari zullen de volgende vergoedingsregels gelden:

De patiënt moet (nog steeds) in de categorie Gold II of hoger moet vallen. Vervolgens wordt er geclassificeerd (A,B,C of D) aan de hand van de ernst van de aandoening.

Vergoeding Vanuit de basisverzekering
Bron: kngf.nl
periode 1e jaarvolgende jaren
indicatieClass. A5 x-
 Class. B27 x3 x
 Class. C & D70 x52 x
Eigen risico van toepassingjaja

Wat betekent dit voor u?

Minpunt: Voor iedere COPD-patiënt betekenen de nieuwe regels dat de zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering niet meer onbeperkt behandelingen gaan vergoeden.

Pluspunt: Voor nieuwe patiënten geldt dat de ook de eerste 20 behandelingen uit de basisverzekering worden vergoed. Deze moesten voorheen zelf (of uit de aanvullende verzekering) worden betaald.

Wat het 1e jaar gaat worden is nog niet 100% duidelijk. Het lijkt erop dat iedereen begint met een nieuw startjaar (2019).

Onze aanpak voor 2019

We willen u gaan behandelen volgens een protocol van 16 weken. Dit wordt ook geadviseerd in de richtlijn COPD van het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF). De noodzaak van langer trainen bij COPD is volgens Zorginstituut Nederland niet aangetoond. Echter in de praktijk blijkt dat stoppen met trainen vaak een achteruitgang in de, met veel moeite opgebouwde, conditie en kracht het geen leidt tot het eerder optreden van verergering van klachten.

Wanneer u gedurende die 16 weken 2 x per week komt, heeft u 32 zittingen nodig.

Na het traject van 16 weken, kunt u bij ons een aantal maanden verder trainen door een abonnement af te sluiten. U houdt dan behandelingen over voor behandeling aan het einde van het jaar of als uw klachten mochten toenemen (exacerbatie). Dit is een veel goedkopere optie voor u dan de behandelingen zelf betalen. We willen voor COPD-patiënten aparte medische trainingsgroepen (FitControl) organiseren. We denken na of we kunnen organiseren dat u kan blijven doortrainen in uw eigen groep (met abonnement). We willen daarmee starten in januari 2019.

Aanvullende ziektekosten verzekering

Wanneer u een aanvullende ziektekosten verzekering afsluit heeft u natuurlijk een ruimere vergoeding voor fysiotherapeutische behandeling tot uw beschikking. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als u ook nog andere klachten heeft.

Hieronder een beperkt overzicht van de ruimste aanvullende verzekeringen van de grootste zorgverzekeraars

VerzekeringPakketVergoeding (p.jr)Premie (p.mnd)
Avéro AchmeaExcellent36 behandelingenVanaf € 53,95
CZTop30 behandelingenVanaf € 36,95
De AmersfoortseOptimaal*36 behandelingenVanaf € 55,00
Uitgebreid21 behandelingenVanaf € 35,75
DSW ZorgverzekeraarAV Top27 behandelingenVanaf € 36,00
InterpolisZonderZorgen20 behandelingenVanaf € 25,59
IZZIZZ Fysio Beter18 behandelingenVanaf € 20,75
MenzisExtraVerzorgd 332 behandelingenVanaf € 41,95
ExtraVerzorgd 218 behandelingenVanaf € 20,50
OHRAUitgebreid18 behandelingenVanaf € 41,47
ONVZVrije Keuze Optifit35 behandelingenVanaf € 44,00
Vrije Keuze Topfit*100%Vanaf € 64,50
UnivéAanvullend Best22 behandelingen per indicatieVanaf € 34,75
Vitaal Pakket32 behandelingen per indicatieVanaf € 53,95
VGZVGZ Aanvullend Best18 behandelingenVanaf € 32,54
VGZ Vitaal Uitgebreid32 behandelingenVanaf € 52,89
VvAA zorgverzekeringOptimaal*35 behandelingenVanaf € 44,00
Zilveren KruisAanvullend 3 sterren27 behandelingenVanaf € 28,50
Aanvullend 4 sterren36 behandelingenVanaf € 53,95
Bron: Independer.nl* medische acceptatie, overige direct acceptatie

Tarieven

De tarieven die gelden voor de maand-abonnementen FitControl, vindt u op onze website www.pmcimpact.nl (Informatie -> Tarieven). Daar vindt u ook een link naar de pagina van Independer.nl met alle aanvullende verzekeringen, vergoedingen en premies.

Tot slot...

Omdat de informatie die de overheid en zorgverzekeraars niet helemaal eenduidig is, kunt aan de inhoud van deze informatiebrief geen rechten ontlenen.

We hebben getracht zo zorgvuldig mogelijk te zijn en hopen dat we u hiermee voldoende hebben geïnformeerd zodat u zich kunt voorbereiden op de komende veranderingen. Het kan echter zijn dat er nog wijzigingen in deze informatie komen. U kunt ook uw zorgverzekeraar bellen voor meer informatie, maar onze ervaring is dat medewerkers ook niet altijd op de hoogte zijn met de juiste en volledige informatie.

Links: