Chronische pijn

Wanneer je in je vinger snijdt, voel je al snel pijn. Dit noemen we acute pijn. Bij acute pijn is meestal een duidelijke oorzaak bekend, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over.

Als pijn langer aanhoudt, kan deze ook chronisch worden. Dit wordt chronische pijn genoemd wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan. Er is dan geen één op één relatie (meer) tussen de waargenomen pijn en het oorspronkelijke letsel. Er kan meestal geen specifieke oorzaak meer gevonden worden voor de pijn (zoals een breuk, gescheurde band of bloeding in een spier), die is vaak al genezen. Toch is er nog sprake van pijn.

Naar mate de pijn langer aanhoudt, gaan psychische en sociale factoren gaan steeds meer een rol spelen in de beperkingen die je ondervindt. Allerlei dagelijkse activiteiten lukken niet meer en het behouden van een positieve instelling ten aanzien van je herstel wordt steeds moeilijker.

De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor uw dagelijks bezigheden. Je gaat bijvoorbeeld bepaalde bezigheden en bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of je zoekt juist de confrontatie en bijt je door de pijn heen, wat op termijn niet vol te houden is.

Diagnose die veel voorkomen zijn:

  • CRPS of dystrofie
  • Fibromyalgie
  • Rugklachten
  • Whiplash