schouder

Neerplastiek

Wanneer er te weinig ruimte is tussen de schouderkop en het schouderdak spreekt men van een impingement of inklemming.

Wanneer er te weinig ruimte is tussen de schouderkop en het schouderdak spreekt men van een impingement of inklemming.

U start kort na de operatie met fysiotherapie. Het is namelijk van groot belang om direct na de operatie te gaan bewegen met als doel de schouder beweeglijk te houden, littekenverklevingen te voorkomen en geen verkeerd bewegingspatroon aan te leren in de eerste, vaak pijnlijke, fase.

Met cuff wordt bedoeld...

  • De groep spieren op en rond het schouderblad die het naar buiten draaien van de bovenarm in het schoudergewricht veroorzaken.

Revalidatie bij Neerplastiek zonder cuff-repair:

De eerste periode na de operatie draagt u mogelijk een sling draagt om de pijn te verminderen. Bij voorkeur draagt u deze niet continu. In zit en lig kunt u de arm eventueel ondersteunen met behulp van een kussen. U start onder begeleiding van de fysiotherapeut met actief oefenen. In verloop van tijd wordt op aanwijzing van de specialist de belasting van de oefeningen uitgebreid.

Revalidatie bij Neerplastiek met cuff-repair

Het verschil met de operatie zonder cuff-repair is dat u bij een cuff-repair de eerste 6 weken een immobiliserende mitella draagt. Tijdens het douchen mag de mitella even af en kunt u de arm laten afhangen. Ook wordt er alleen passief (zonder gebruik van eigen spieren) geoefend met de arm om te grote trekkracht op de gehechte cuff te voorkomen, waardoor de cuff opnieuw zou kunnen afscheuren. De fysiotherapeut leert u tijdens de opname de benodigde oefeningen. Na 6 weken mogen de oefeningen onder begeleiding van de fysiotherapeut, geleidelijk worden opgebouwd.

In de behandelkamer en in de oefenzaal/fitnessruimte werkt u aan het herstel van de bewegelijkheid, coördinatie en kracht van de schouder. Waardoor u steeds meer kan met minder pijn!