Echografie

Vinno 6 Echo

Vinno 6 Echo

Bij Impact passen we al meer dan tien jaar echografie toe bij fysiotherapeutische diagnostiek. We hebben in die tijd de meerwaarde hiervan duidelijk ervaren. Met de echografie (ook wel echoscopie genoemd) kijken we als het ware in het weefsel. Door de beelden van de echo te combineren met de bevindingen uit de anamnese (vraaggesprek) en functietesten komen we tot een precieze diagnose.

Wat is echografie?

Simpel gezegd wekt de echo geluidsgolven op. De trillingen van dit geluid zijn zo hoogfrequent dat ze voor het menselijk oor niet waarneembaar zijn. Daarom wordt er ook wel gesproken over ultrageluid (of ultra sound). De trillingen verplaatsen zich vanuit de echokop via een gel door de huid het lichaam in. In het lichaam weerkaatsen verschillende structuren de geluidsgolven meer of minder. Het echo-apparaat vangt de weerkaatste trillingen (resonantie) op en maakt daar een beeld van. Hierdoor zijn verschillende structuren in het lichaam te onderscheiden.

Wat valt er te zien?

Hoe meer een structuur in het lichaam de geluidsgolven van de echo weerkaatst, des te lichter kleurt het op het echo-beeld. Hoe meer een structuur de geluidsgolven absorbeert, des te donkerder kleur het op het beeld. Zo brengen we verschillende zaken in beeld. Spieren, pezen, kapsel, bot, bloedvaten en zenuwen zijn van elkaar te onderscheiden.

En welke aandoeningen?

Door scholing en ervaring weet onze echografist, Geert Vlietstra, hoe gezonde structuren in het lichaam eruitzien. Wanneer de vorm, kleur of plaats van een structuur anders is dan normaal, herkent hij dat. Denk aan

Echo_schouder.jpg
  • Scheuren in pezen, kapsel of spieren (rupturen)

  • Met vocht gevulde holtes (cystes)

  • Breuken (fracturen)

  • Ontstekingen

  • Zwellingen (oedeem of hydrops)

  • Verplaatsing b.v. de ligging van beenstukken (dislocaties)

  • Beknellingen

  • Kalkophopingen

De voordelen van echografie

Het op tijd in beeld brengen van afwijkingen heeft grote invloed op het fysiotherapeutische behandelplan. Aan de hand van de echo bepalen we hoe belastbaar het onderzochte weefsel is, welke oefeningen gedaan kunnen worden en hoe zwaar de oefeningen mogen zijn.

Soms blijft uit de echografie dat behandeling door de fysiotherapeut (nu) niet de beste oplossing voor u is. Bij een tendinitis calcaria (kalkophoping in een schouderpees) is het vaak beter om eerst naar een orthopeed te gaan. Zo voorkomen we onnodige behandeling door de fysiotherapeut.

Het kan ook interessant zijn om na verloop van tijd de echo te herhalen om het herstel van structuren te kunnen monitoren.

Tijdens het echografisch onderzoek is het mogelijk om bewegende beelden te maken. Hierdoor zijn de structuren ook “in functie” zichtbaar. Tijdens het onderzoek doet u actief mee door aan te geven wanneer en bij welke beweging de klachten toe- of afnemen. De behandelaar kan dan direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden die hij ziet.

Zelf zien wat er gaande is in uw lichaam, is altijd interessant! Met de uitleg van de echografist bij de beelden krijgt u inzicht in de klachten. U begrijpt dan ook beter wat u wel en beter niet kunt doen om beter te worden. Eigenlijk iedereen vindt het fijn om mee te kunnen kijken.

Wat zijn de kosten? 

Voor een echografisch onderzoek rekenen we één behandeling fysiotherapie (uit de aanvullende verzekering). Voor het gebruik van het echosysteem vragen we een eigen bijdrage van € 19,95. Door uw eigen bijdrage zijn wij in staat de beste apparatuur te gebruiken. Zo krijgen we het mooiste beeldmateriaal en een optimale diagnose. Dat is voor u de snelste manier om de juiste behandeling te adviseren.

Er volgt altijd een verslag naar de verwijzend arts of fysiotherapeut.